Petanque

Op het in 2004 aangelegde "Boulodrôme" dat bestaat uit 10 banen, wordt iedere dinsdag- en donderdagmiddag, Jeu de Boules gespeeld.

Beide middagen wordt begonnen om 13.30 uur. Bij extreem warm weer wordt uitgeweken naar de avond. Dan wordt begonnen om 19.00 uur.

Kom vrijblijvend kennismaken op de speeldagen en leer de fijne kneepjes van het Petanque. Iedereen is welkom bij "Breetanque".

4.1 De attributen

De "boules"

 • Materiaal: metaal
 • Diameter: 70,5 - 80 mm
 • Gewicht: 650 - 800 gram

Het "but" (of "cochonette": doelballetje)

 • Materiaal: hout of kunststof
 • Diameter: 25 - 35 mm
 • Kleur: licht, zodat het balletje duidelijk zichtbaar is

4.2 Hoe wordt Jeu de boules gespeeld

 1. U speelt tête-à-tête (individueel), doubletten (teams van 2) of tripletten (met z'n drieën). Bij tête-à-tête en doubletten gebruikt elke speler 3 boules, bij tripletten speelt men met 2 boules.
 2. Degene die de toss wint, bepaalt waar gespeeld wordt en plaatst vervolgens de kunststof werpcirkel. Afstand tot zijlijn min 50 cm en tot achterlijn min. 100 cm.
 3. De beginnende speler werpt het but uit. Hierbij moeten beide voeten binnen de werpcirkel op de grond blijven, dit geldt ook bij het werpen van de Boules. Het but moet op een afstand van 6 tot 10 meter van de werpcirkel komen te liggen en minimaal tot zijlijn 50 cm en toto achterlijn 100 cm.
 4. De eerste speler probeert zijn boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen.
 5. Vervolgens probeert een speler van het andere team een boule dichter bij het but te plaatsen, of een boule van de tegenstander die "op punt ligt" (het dichtst bij het but), weg te kaatsen.
 6. Daarna moet het team , waarvan de boule niet op punt ligt, net zo lang gooien tot dat wel zo is, of z'n boules op zijn.
 7. Als een team geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen.
 8. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt het winnende team net zo veel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij.
 9. Degene die een speelronde wint, plaatst weer een werpcirkel en werpt het but weer uit.
 10. Het team dat het eerste 13 punten heeft gemaakt is winnaar.

< terug naar inhoud >

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 77 465 2112

Adres

Breetse Peelweg 1a
5993NC Maasbree

KVK-nummer

40164885