Jeugd

3.1 Gebruik van tennisbanen door de jeugd

Hiervoor gelden de volgende regels:

Maandag t/m vrijdag

De banen 4 en 5 zijn tot 18.00 uur gereserveerd voor jeugdleden. Vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur staat baan 5 de jeugd ter beschikking. Dit betekent dat de jeugdleden gedurende deze tijdstippen op de genoemde banen te allen tijde, uitgezonderd de competitieperiode, voorrang hebben op senior-leden. Jeugdleden mogen dan niet door seniorleden worden “afgehangen”, andersom echter wel.

Zaterdag en zondag

De jeugdleden hebben dezelfde rechten als de seniorleden: wie het eerste compleet is kan een baan "afhangen".

3.2 Jeugdactiviteiten

De jeugdcommissie organiseert verspreid door het hele jaar verschillende soorten activiteiten. Hiervoor ontvangen jeugdleden een uitnodiging. Toernooien die georganiseerd worden door andere verenigingen worden bij de jeugdleden onder de aandacht gebracht vanuit de jeugdcommissie.

3.3 Competitie (Tenniskids t/m 12 jaar)

LTC Maasbree neemt deel aan het Tenniskids-programma van de KNLTB speciaal voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Binnen Tenniskids:

  • Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
  • Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
  • Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek;
  • Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

3.4 Competitie-kleuren: blauw, rood, oranje, groen en geel

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Drie kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. Het actuele schema met overzicht van leeftijden (geboortejaren) is te vinden op de website van Tenniskids.

3.4.1 Blauw

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. Daarbij zijn er vier verschillende thema’s ontwikkeld in de belevingswereld van het kind; dierentuin, ridders & prinsessen, circus en op vakantie. Na afloop ontvangen de kinderen een diploma.

3.4.2 Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen van 6 t/m 9 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer adviseert of een kind qua niveau eerder of langer in een kleur speelt. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de Rode competitie. Daarnaast kunnen zij meedoen aan korte toernooitjes, vaak van een dag of dagdeel. Er wordt in rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 58 cm.

3.4.3 Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Tenniskids competitie Oranje competitie. Ook kunnen kinderen in oranje meedoen aan toernooitjes, dit zijn meestal eendaagse toernooitjes.

3.4.4 Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan'getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. De groene toernooitjes die worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid zijn. Tevens zijn groene toernooitjes soms gekoppeld aan een open jeugdtoernooi. Er wordt in groen gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 66 cm lang is.

3.4.5 Geel

Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. De kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen dan ook mee gaan doen aan de KNLTB jeugdcompetitie in het voor- en najaar.

3.5 Competitie (jeugd 12 jaar en ouder)

Alle jeugdleden van LTC Maasbree spelen naast hun wekelijkse trainingen competitie in verschillen categorieën: rood, oranje en groen. Vanaf geel is het spelen van competitie geen “verplichting”, omdat jeugdspelers dan ook vaak in het voortgezet onderwijs zitten en vaker keuzes moeten maken om sport en school te kunnen combineren. Van alle jeugdleden die competitie spelen wordt verwacht dat ze ook trainen bij LTC Maasbree.

3.5.1 Samenstelling competitieteams

De competitieteams worden samengesteld door de jeugdcommissie in nauw overleg met de trainers van Personal Tennis. Elk competitieteam heeft een eigen coördinator. De coördinator regelt onder andere het vervoer op de competitiedagen en beschikt over de wedstrijdgegevens (waar, hoe laat, wedstrijdformulieren, etc.). Deze rol wordt ingevuld door ouders van de jeugdspelers. Voorafgaand aan het competitieseizoen benadert de jeugdcommissie ouders om deze rol in te vullen en zorgt ervoor dat de coördinator alle benodigde informatie ontvangt.

3.5.2 Competitieseizoenen en -dagen

Per jaar zijn er twee competities: de voorjaarscompetitie (maart t/m juni) en de najaar competitie (september t/m november). Per competitieseizoen wordt de samenstelling van de competitieteams door de jeugdcommissie (in nauw overleg met de trainers) opnieuw bekeken. Indien nodig wordt de samenstelling van de teams gewijzigd. Met ingang van 2017 vinden alle competitiedagen plaats op zondag. De competitiedagen vinden ongeveer 1 keer per 2 weken plaats.

3.6 Promotieactiviteiten

Gedurende het jaar organiseert de jeugdcommissie een aantal promotieactiviteiten om kinderen kennis te laten maken met tennis en ze de mogelijkheid te bieden lid te worden van LTC Maasbree. Voorbeelden van promotieactiviteiten zijn:

  • Proeflessen
  • Racket- Bal- games

3.7 Training

Training wordt gegeven volgens de TENNISKIDS formule. Dit is een speciaal opleidingsprogramma van de tennisbond dat kinderen spelenderwijs bekend maakt met tennis. Het motto is “leer tennis op een manier die past bij de leeftijd en wat je mag verwachten van een kind op die leeftijd”. Onze trainers van tennisschool Personal Tennis  zijn hiervoor speciaal opgeleid. Neem voor informatie over tennisles contact op met Personal Tennis.

3.8 Informatieavond jeugdleden

Jaarlijks organiseert de jeugdcommissie in maart/ april een informatieavond. Deze avond wordt speciaal georganiseerd voor ouders van nieuwe jeugdleden om hen te informeren over het reilen en zeilen binnen de club.

< terug naar inhoud > < terug naar boven >

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 77 465 2112

Address

Breetse Peelweg 1a
5993NC Maasbree